praktikansökningar..

..har jag suttit mycket med i dagarna tre. De flesta praktikplatser jag kommer söka till har sista ansökningsdag i mitten eller slutet av oktober, vilket är snart. Jag har dock velat vänta lite och inte skicka in dem för tidigt eftersom jag i min ansökan vill kunna berätta vad jag läser här i Bryssel, något som var väldigt svårdefinierat första veckorna. Nu går det däremot bättre och ansökningarna är på väg att skickas ut, den första redan imorgon antagligen. Det har kanske även dykt upp en till intressant möjlighet, men mer om det om det blir en fortsättning..
Idag har jag lagat middag som en riktig fransyska! Det blev chèvre chaud, något som jag många gånger ätit på restaurang i Paris, men aldrig lagat själv. Det blev iallfall hur gott som helst och det var definitivt inte sista gången jag lagade det! Inspirerades av detta recept men gjorde salladen lite matigare och la även i purjolök, zuccini, och bacon. Gillar du getost? Prova då detta!



Nu ska jag läsa lite och sen sova tidigt!
Bonne nuit!
 

Spontanresa till Lille!

4 dagar sedan sist.
Torsdag var det föreläsningar; franska, sociologi och European security. Efter det bar det av till stan med tjejerna och två flaskor rosé för lite mingel med schweizarna. Mycket trevligt. Som vanlig fick det dock bli tidig hemfärd då jag hade föreläsning på fredag kl 8. Då blev det nutidshistoria, känns som en bra kurs för mig då jag tycker att min allmänbildningsnivå i historia inte är vad den borde vara. Kvällen spenderades sedan på Campus, på ett jättestor musikevent med 5 scener och sanslöst mycket folk. Höjdpunkten på kvällen var ett uppträdande från vad jag tror var världsmästaren i BeatBox, riktigt imponerande!

I lördags kände jag sen att jag behövde lite miljöombyte, och åkte lite spontant till Malin som pluggar i Lille. Henne har jag inte träffat sen i juni, så det var väldigt kul att ses igen! Där var även Rebecca, och hennes kärlek, fransmannen Alexandre. Det var ett riktigt härligt återseende! Lördagkvällen var vi sen ute allihopa och hade kul. Detta följdes av en mysig söndag då jag och Malin strosade runt på stan och picknickade i strålande solsken i en mysig park. Väldigt väldigt bra helg!

Här kommer lite bilder!


Picknick i solen


Jättemysiga Lille


Söta Malin äter Moules Frites, gott gott gott!


Mina flickor, fattas en Johanna här, annars hade det varit total reunion à la Växjö


Jag och Beccs


Alexandre och Malin


Nu blir det förberedelser inför föreläsningarna imorgon
God natt,


problem solved.. I think!

Tjohoo!
Jag tror att jag precis lyckades lösa mina problem med att få ihop ett fungerande schema med alla mina kursval! (peppar peppar, för de tycker om att ändra redan satta tider för kurserna). Tänk om det kan vara så bra att jag löst det! Jag ska njuta av den infunna lättnaden så länge det bara går!

Bjuder på en bild på min finfina lunch à la pasta/lax/grönsallad jag åt till lunch, tyckte den blev så fin =)



Nu ska jag göra franskaläxan! (första gången sedan gymnasiet jag har läxa tror jag!) Det ges inte riktigt lika mycket tilltro till elevens egna förmåga att ta tag i saker här verkar det som.

Kram från en lättad
 


Kursval, kursval.. och så lite fyrverkerier!

Ojoj, nu var det visst några dagar sedan jag skrev, jag som skulle skriva minst varannan dag tänkte jag. Men har inte haft så mycket kul att berätta, så då lät jag bli ;)

Ok vad har då hänt sen sist. I fredags var jag på en föreläsning som hette Sociologie de l'administration (administrationssociologi), men det visade sig inte vara nån kurs för mig då läraren malde på fort som attan med om en massa saker jag aldrig läst om förut, och inte kunde hänga med i. Så den fick jag ta och stryka ett streck över i min kursplanering.

Sen fick jag resultatet från mitt andra franskatest som placerade mig i niveau avancé 1 (första avancerade gruppen). Fanns även en lite svårare avancerad grupp men det kändes skönt att få chansen att repetera lite franska och inte bara lära mig helt nytt då jag verkligen känner av att det var länge sen jag läste. Min grammatik är ganska obefintlig just nu :P

Denna dag fyllde min kära mamma år (37 år precis som hon gjort de senaste 14 åren..) :P Så jag fick prata på skype med mor och farföräldrar på släktkalaset, mycket lustigt när de inte riktigt försod var kameran var eller var man skulle prata! =) Sen var det middag hemma hos Henrietta i stan med en Erasmusfolk och en liten utgång efter detta.

Lördagen hade jag en fixardag igen, tvätta handla och sånt som ska göras men inte hinns med under veckan. På söndagen åkte jag och några vänner in till centrum och tittade på en invigningen till ett stort torg som renoverats. Det var en show på två timmar med fyrverkerier, dans, och musikuppträdanden. Här kommer lite bilder:


Sverige, Italien, Tyskland och Schweiz väntar på invigningen


Lisa & Jag


Konfetti


Mer konfetti

Fyrverkerier


Och en jätteläcker ljusshow


I måndags började franskalektionerna, som verkar vara en riktigt bra och behövlig kurs, men trevliga kursare dessutom. Sen provade jag en föreläsning i Aktuella politiska problem i centraleuropa, vilken också visade sig vara kanonbra. Tredje och sista föreläsningen för dagen var dock det sämsta jag någonsin varit med om. I 1½ timma satt vi och lyssnade på en kvinna som satt framme vid katedern och läste innantill i sina papper om Antropologisk politik. Hon pratade fruktasvärt långsamt och konstigt och jag konstaterade efter några minuter att hon inte kan ha haft "alla hästar i stallet". Det var t.om folk som gick mitt i föreläsningen, då förstår ni hur dåligt det var, för det ska mycket till innan man reser sig upp och går mitt i. Så den blev också utsuddad i planeringen. Kvällen spenderade jag och Therese på Pizza Hut med fet mat och upprörda känslor över kursvalen. Allt de senaste dagarna har i princip kretsat kring dessa val, som är nästan omöjliga att få ihop. Men jag hoppas på att det snart löser sig!!

Blev mycket skola nu, inser att det kanske inte är det roligaste att läsa om, men det är allt som snurrar i mitt huvud just nu (förrutom Gustav som inte verkar vilja sluta snurra i mina tankar heller).

Har iallfall två besök på g, både Frida och Mattsson kanske dyker upp i oktober! Det ser jag så fram emot!
Trivs fortfarande kanonbra i lägenheten och pratar faktiskt ganska mycket franska om dagarna, och det går ganska bra, även om den inte på långa vägar är så bra som den ska bli!!

Godnatt alla fina!




Rue du Château

...bor jag nu på!

Nu känns det bättre än i förrgår.
Mobilen är fortfarande lika stulen som förut, inget större hopp att återse den.
Men skolan känns bättre då jag imorgon ska gå på två föreläsningar, vilket ska bli spännade.
Och lägenhetssituationen från när jag kom hit i förrgår känns MYCKET bättre. Jag har flyttat upp på fjärde våningen till mitt rum, som egentligen är 2 rum och ett sovloft! Som en liten lägenhet nästan! Och alla hyresgästerna har anlänt, vi blir 10 st, jag, en italienska, en tyska, en amerikanska, två spanjorskor, och fyra belgare/flamländska. Dvs. alla tjejer och alla jättetrevliga! Och jag är den enda svenskan, vilket är en stor fördel eftersom jag annars umgås en hel del med just svenskorna.

Idag har varit en produktiv dag eller ett försök till produktiv dag åtminstonne. Jag påbörjade min inskrivning i kommunen (procedur i flera steg, av vilket det andra steget är ett hembesök av polisen! galet!), fösök att öppna bankkonto (men det behövdes intyg jag inte visste jag behövde), inskrivning i belgiska sjukvårdssystemet, köpt årskort till buss och spårvagn (billigare än terminskort eftersom jag fick en fin fin studentrabatt) och en tripp till IKEA med inköp av lite smått och gott som behövdes till lägenheten (och den obligatoriska köttbulletalriken med svensk flagga i en av potatisarna). Var jättesmidigt att ta sig dit ut så det blir nog fler turer när jag blir sugen på svensk mat eller behöver nått mer till lägenheten.

Kort på lägenheten kommer så småningom, ska bara få lite ordning här, just nu är det vad alla ni franskinvigda känner igen som en bordell (röra) här.

Jennifer och Emma: tack för stödet, vous êtez les meilleures!

Godnatt Sverige!

skitdag..

- min belgiska telefon är stulen
- mina kurser idag var alla dubbelbokade så det slutade med att jag inte kunde gå på en enda
- skrivit ett svårt franskatest
- flyttat sjukt tunga väskor från Waterloo till min nya lägenhet
...som kommer bli jättebra, men just nu kan jag inte bo i mitt rum för sängen kommer imorgon och där är nymålat, så sover i ett annat rum just nu....som för tillfället inte har någon madrass i sängen, klockan är 22.50, min hyresvärd var här och berättade att jag ska få en madrass innan 24, hoppas det blir så...
- Mina lägenhetskamrater (som iförsig verkar jättetrevliga) har förfest och jag vill mest ha det lungt
- Gustav lät trött och uppgiven på telefon, vill åka hem och krama om honom!

Internet funkar iallfall, thank good.
det blir nog bättre, oroa er inte
utmaningar ska väl vara bra..för att lära sig...nått.


PARIS!



Igår följde jag med familjen C på en dagstur till Paris! Känn på det, en dagstur, till Paris!! Underbart att vara så nära min favoritstad. Så det var inte sista gången! Men det är klart, det var ju himla smidigt med bil, nästa gång blir det väl buss eller tåg. Dagen spenderades iallfall med att bl.a strosa runt i Marais kvarteren, mysa på caféer och shoppa/titta i fina butiker. Shoppingen för min del blev en jättefin skarf från min nya favoritbutik, COS. Butikskedjan är startad av samma folk som startade H&M men med en lite exklusivare känsla. Butikerna finns bara i större städer i England, Frankrike, Tyskland, Belgien, Danmark och Holland.

I fredags gjorde jag placeringstest inför franskakursen i skolan, vilket jag tror gick bra. Nästa vecka ska vi göra ett test till och sen blir vi placerade i olika grupper. Efter testet var det välkomstskål med fakulteten i en representationssal i det finaste huset på campus (se tidigare inlägg). Ansvariga lärare och administrationspersonal var där och hälsade oss välkomna och bjöd på tilltugg och champagne. Sen var det middag med studentföreningen i en av skolmatsalarna. Det blev traditionella gigantiska belgiska köttbullar med pommes frites och tomatsås, helt ok mat och väldigt trevlig middag.

Idag söndag har jag en liten fixardag då jag har en hel lista med småsaker jag måste ta tag i. Hoppas ni har en trevlig söndag hemma.

Saknar er!



Erasmus-aktiviteter, kursval m.m.

Har blivit lite dåligt med skrivandet i dagarna, har varit mycket annat. Ska se om jag kan sammanfatta dagarna som gått lite.

I söndags följde jag med familjen C till en jättestor marknad vid Gare-midi och köpte frukt och annat roligt. Hoppas jag hittar någon liten marknad borta hos mig när jag har flyttat in till stan, det skulle kunna bli en mysig söndagstradition att strosa runt på.


Mängder med oliver!

Och härliga kryddor!

Sen har det varit fullt ös med utbytesstudentföreningen. I måndags skulle det minglas på en bar, i tisdags var det pub-maraton, igår skattjakt/sightseeng i stad och ikväll är det fest på ett stort discotek i stan, men då tog orken slut för lilla mig, och jag stannade hemma. Vi ska trots allt skriva franskatest i morgon inför franskakursen jag ska läsa.

Så här har det sett ut i dagarna:


Jag och Lisa tog en öl innan måndagens aktivitet började.

Med några nyvunna vänner på en pub med det största urvalet av smaksatt öl (körsbär, jordgubb, choklad you name it - väldigt belgiskt tydligen) jag någonsin sett. Tjejerna jag lärt känna är kanongoa och vi har mycket gemensamt och samma inställning till vår utbytestermin vilket är väldigt skönt!


Här är nästan alla utbytesstudenter under hösten 09. I likadana tröjor, jätteläckert :P

I tisdags firade jag och Gustav 1 år, viket resulterade i en liten dipp i humöret, kändes väldigt jobbigt att vara här just då. Nu känns det däremot bättre då jag nyss bokat flyg för 3½ dagar hemma i Halmstad. Om tre veckor bär det av =)

Dagen idag har annars spenderats med näsan i kurskatalogen, det är dags att välja vad för kurser jag ska gå, och det är inte det lättaste. Största problemet är att jag redan har läst i princip allting i växjö, som eleverna här läser i trean, vilket är de kurser jag förväntas läsa här. Så jag ska försöka komma in på några kurser på masternivå istället, vi får se om det lyckas.


Det var allt för idag, à bientôt mes amies!




Skolstart!

Idag har jag varit på introduktionsmöte på universitetet. Man kunde välja att gå på ett möte på franska eller ett på engelska, jag gick på det franska och hade till min glädje inga problem att hänga med =) Träfade även Lisa, en tjej jag haft lite kontakt med innan på facebook. Vi gick i parallelklasser på LM Engströms, men hon natur och jag samhäll, så det blev ändå en ny bekantskap, fast med liknande bakrund.

Har fått en massa goodie-bags från fakulteten och studentföreningen, med allt ifrån kurskataloger till pulversoppa! Och ett jättefint ULB- (Université libre du Bruxelles) paraply. Morgondagen kommer gå åt att läsa all ny info och börja plöja kurskatalogen efter de mest intressanta och för mig relevanta kurserna.

Nu ska jag tillbaka in till stan, första drinkkvällen med studentföreningen väntar. Blir ett kort festande för mig då jag måste med sista tåget hem vid 00, och bara kan stanna på baren i drygt en timma, men det får det vara värt, här ska minglas!

Det blev inga kort till dagens inlägg, hinner inte just nu, men imorgon blir det nog lite mer foton!

bonne soirée!

oo, förresten, här är 27 grader varm och strålande sol idag :D




Spanat in skolan

...har jag gjort idag. Jag var på ULB:s campus och kollade in lokalerna lite inför måndag så jag vet vart jag ska gå. Huset där vår introduktion sker var väl inte det tjusigaste, och där inne kändes det som en större version av min högstadieskola. Tegelväggar, långa korridorer och anslagstavlor. Men nu jämför jag ju faktiskt med Växjö, som är ett väldigt nybyggt och fräsht universitet. ULB är ju trots allt mycket äldre, så det är ju inte konstigt om det märks på lokalerna. Det fanns även några nybyggda hus där, och mitt favorithus, A huset. Jag  tror inte vi kommer ha några lektioner där, det är nog mest en administrativ byggnad nu. Men kolla in det här:


A-huset!



Nyare skolbyggnader


                 
                                                   Huset där jag har introduktion på måndag :S


Efter mitt besök på campus försökte jag hitta min gata där min kommande lägenhet ligger. Detta var lättare sagt än gjort då jag bara hade en busskarta och inte vägkarta! Men efter mycket om och men hittade jag fram till min blivande lya: 

                                      
                        På fjärde våningen ska jag bo, ett loftrum tror jag det blir, syns inte på bilden.


Nu på kvällen hade familjen C gäster, och jag satt med vid bordet och åt god mat. Mamman i familjen jobbade på EU:s svenska representation i Bryssel! Så jag passade såklart på att fråga lite om arbetet där. Jag fick en sån kick av att höra berättas om alla saker jag bara läst om i kurslitteraturen innan och som nu här i Bryssel blir verklighet! Jag hoppas att det är sånt här som kommer få mig att hålla uppe inspirationen och motivationen den här terminen.

Nu är jag jättetrött och tänkte släcka lampan och sova,




City tour

Efter många timmars vandrande och bussåkande inne i Bryssel vill jag hävda att jag nu har lite bättre koll på staden jag ska spendera minst 5 månader i!

Jag tog tåget in till stan på förmiddagen, och efter att ha irrat omkring en stund i stan insåg jag att jag vet överhvudtaget ingenting om den här staden. Så jag hoppade på en turistbuss, vilket jag snart insåg inte var en sån bra idé, då trafiken inne i stan är helt galen och köerna på de stora vägarna var så långa att jag inte ens såg slutet på dem. Till stor del tror jag det beror på att det byggs om precis överallt i stan, men också att alldeles för många tar bussen istället för publika transportmedel, det sitter en person i varje bil, och väldigt få bussar och spårvagnar syns på gatorna. Så bussturen som skulle ta 1,5 timma tog 3 timmar och när jag kom av bussen var jag mest irriterad och trött.

Ex. på den galna trafiken:


MEN, under turen fick jag trots allt se väldigt många av Bryssels största sevärdheter och viktiga monument och byggnader. Efter bussturen tog jag en lång promenad och hittade många fina ställen på egen hand, som jag hoppas jag kommer hitta tillbaka till trots att jag inte riktigt hade koll på var jag var hela tiden :P Oundvikligen jämför jag väldigt mycket med Paris när jag traskar omkring på gatorna, och i början kände jag mest att Bryssel är ingenting i jämförelse med vackra vackra vackra Paris. Men efter att ha traskat runt lite upptäckte jag stadens egen charm, det är faktiskt riktigt fint här! Jag fastnade speciellt för tre olika saker i stan, vilket jag tänkte visa er i bilder:


Här finns massa mysiga gallerior och gränder med massvis med mysiga butiker och tjusiga chokladaffärer. Imorgon tänker jag nog åka in och sätta mig på något mysigt choklad-café (!!) och dricka varm choklad och äta praliner :D



Här finns också massor med jättetjusiga hus och andra byggnader. De två husfasaderna på de översta bilderna är från Grand Place, Triumphbågen är en gåva till belgiska folket från Kung Leopold (som för övrigt verkar varit inblandad i varenda stort monument i stan), och sista bilden är katedralen.



Sist men definitivt inte minst är alla gigantiska och supermoderna höghus m.m. Det lustiga är också att precis mitt emot dessa nybyggda hus ligger jätterisiga hus som ser ut att falla ihop när som helst, väldigt stora kontraster!


Så, där fick ni en litet guidad tur =)

Och äntligen har jag fått prata franska! Det är så underbart med utmaningen att prata franska och försöka få fram de man vill säga så snyggt som möjligt...och när man sedan lyckas... bekräftas att man faktiskt kan och det visar hur bra det var med alla de där franskaföreläsningarna och tentorna jag slitit så hårt med!

Nu regnar det här och jag tänkte sätta mig och läsa lite, och ringa G =)
Godnatt!



Första dagen

Ja man kan ju inte precis hävda att jag har slängts in i ett galet studentliv ännu..men det kommer kanske så småningom. Idag har jag gjort mig lite mer bekant med omgivningarna runt huset där jag för tillfället bor. Tagit en promenad med husets supersöta hundar och Josefine, en av döttrarna i huset. Vi kollade upp tågstationen och hur man tog sig dit, eftersom jag imorgon tänkte ta tåget in till stan.

Vi var även och hämtade den andra dottern, Caroline, i skandinaviska skolan. Tänk er filmen Ondskan, internatet där, typ så var det. Fast inte lika extremt. Men tänk er ett slott, som är en skola/internat, och mycket Ralph Lauren skjortor. Lite speciellt!

Sen blev det en tur till stan och jag fick mina första skymtar av huvudstaden. Vi åkte som hastigast förbi gatan där jag kommer bo om två veckor, och fick även en skymt av universitetet, men mer blir det imorgon, känner att jag måste åka dit och titta, så jag inte glömmer av varför jag är här.


              Här är mitt tillfälliga boende hos en underbar och gästvänlig svensk familj.
             

Jenny: Jag kanske ringer imorgon, har ett bra telefonkort på g som förhoppningsvis gör att jag kan ringa dig väldigt billigt hela vägen till hufvudstaden! Och du, självklart blir det middag hos oss nästa gång ni och jag har vägarna förbi bästkusten =)

Mikael: Tack för din kommentar och stöttande ord, det är skönt att veta att jag inte är den enda som brottats med sånt här. Dina råd betyder alltid mycket för mig!

Tina: Msn bientôt? Ca fait trop longtemps!

Familjen: Jag funderar på att ta en trip till Halmstad runt min födelsedag, kommer ni på födelsedagsfika till Halmstad då? Jag bakar tårta! =)


À demain,

 


Framme i Bryssel!

Nu är jag här! Sitter i en villa i Waterloo där jag kommer att bo de närmaste 2 veckorna, då jag inte får tillgång till mitt studentrum förän den 15'e. De som är så snälla och låter mig bo hos dem är familjen Carleson, vänner till min morbror och hans familj. Och vilken tur att jag har dem! Här i Waterloo har jag fått ett fantastiskt mottagande och allting har gått så lätt. Från upphämtning på flygplatsen till middag på bordet, så brukar det inte vara på mina resor!! Men det är bara att tacka och ta emot. :D

Resan gick för övrigt smärtfritt, eller ja, förutom ett smärre tekniskt fel på planet (!!) som gjorde mig 20 min sen till Bryssel. Men väskorna gick igenom utan att betala övervikt trots att de va 4 kg för tunga, tack SAS.


 
En välbehövlig Moccachino och en focaccia med mozarella, tomat och pesto från Starbucks på Kastrup. Inte alls dumt.


Så nu sitter jag här i "mitt" egna rum, och känner mig lite ensam. Konstaterar att det inte alltid är det lättaste i världen att följa sina drömmar, när halva drömmen är att bara vara hemma i Halmstad och lycklig med min G, och andra halvan är att plugga utomlands och satsa för att få till en grym utbildning. Varför ska det vara så svårt att ha allt samtidigt?

God natt Sverige!


 


RSS 2.0