Byx-spräckar-Bo...

...fick jag heta under denna kväll på smögen förra året:.....

...eftersom jag, efter att ha gjort ett tjusigt svanhopp från en norsk segelbåt till smögens brygga, spräckte mina byxor, och det ganska rejält...
...och nu har jag gjort det igen!
inte hoppat från en båt, men spräckt mina byxor. typiskt. men det ser ut som det ska gå att laga, hoppas på det.

annars har dagen varit relativt händelselös, har spenderat nästan hela denna söndag på mitt loft. Läst kurslitteratur, köpt ny kurslitteratur på nätet, letat parisboende, böjt franska verb och letat pronomen och dativobjekt.

Igår var det desto roligare, hemma hos Henrietta med lite folk, drack drinkar och pratade om allt från minnesluckor till politik. trevligt.

Imorgon börjar ULB's version av ett höstlov: La semaine tampon = Buffert-veckan eller...ja ni läste rätt, tampongveckan. (!) Härligt att franska språket har så många synonymer till ett ord.
Ja den här veckan innebär iallfall att lärare som tidigare under terminen behövt ställa in föreläsningar nu kan ta igen dessa under veckan, vilket kan resultera i att man får jättemånga föreläsningar eller nästan inga alls. För mig blir det 5 stycken föreläsningar istället för 9. Gôtt!!

Och på fredag åker jag hem några dagar till min karl, ska bli så härligt.
Nu önskar jag er god natt!


hemmakväll...

...blev det idag då jag fortfarande är helt slut efter veckans bravader och då särskilt tisdagens Parisresa. Sitter och letar lite efter lägenheter till i vår, men internet är vääldigt långsamt för tillfället så det är mer väntan på att sidorna ska laddas än letande faktiskt, saknar svenskt bredband, mer pålitligt!

Dagens plugg har mest varit från kursen Problèmes politique actuels dans les pays d'Europe centrale, Aktuella politiska problem i centraleuropa helt enkelt. En ganska svår kurs då föreläsaren är från Tjeckien och förutsätter litegrann att vi har hyfsad koll på deras historia, vilket jag definitivt inte har. Blir inte bättre av att stora delar av klassen är folk med ursprung från dessa länder vilket gör att de också har ganska bra koll, och mitt i det hela sitter jag och är mest nöjd med att jag vet vad Tjeckiens sittande president heter. Så det blir till att läsa på lite nu för att hänga med!

Inför Paris har jag nu registrerat i min mentala besökslogg: Gustav, Mamma, Pappa, Louise (om hon inte är ute på egna äventyr), Farmor, Jenny, Jennifer, Emma, och ett antal vänner från Bryssel! Jag kommer ju inte bli ensam iallfall :D Underbart! Och jag och Natalie (min tyska vän) kommer försöka leta lägenhet tillsammans om det visar sig bli lättare! Det blir en bra vår det här.

På tal om något helt annat så kommer här ett väldigt bra foto-montage om teamåkning (antar att de flesta konståkare som läser här redan har sett det). observera att det allra första laget är mitt gamla lag =)

Teamåkning (synchronized skating) är ju tyvärr inte en OS sport ännu men vi hoppas alla att det en dag blir det, montaget är för att visa likheten mellan singel/paråkning (som är en OS gren) och teamåkning (som inte är det ännu). Enjoy: 






Praktikplats fixad!!

...och inte varsomhelst, utan på Volvo Lastvagnars kontor i Paris!!
Jag var i Paris igår över dagen och pratade ihop mig med min blivade praktik-mentor. Exakta arbetsuppgifter vet jag inte ännu men det kommer bli en blandning av administrativa saker på flera olika avdelningar som har hand om bl.a marketing och events, press, juridik och annat. Och det är franska som gäller på kontoret så här ska affärsfranskan nötas in ordentligt! Börjar den 25 januari. Längtar!

Och sen att det blev Paris, SOM jag har längtat efter att åka tillbaka! Bryssel i all ära, men det är något speciellt med Paris. Och Rebecca kommer också bo där, och en gammal jobbarkompis från Disneyjobbet! Tror du det kan bli bättre?

Efter mötet hade jag en härlig dag på stan. 17 grader varmt, solsken och fina platser. Bra dag helt enkelt.
Jag är fortfarande helt slut efter detta äventyr så nu ska det sovas. Men först några bilder från dagen i paris:

Njuter av Paris från fina Pont des Arts:


Franska flaggan och louvren:


Fint fint skyltfönster:


Intervjukläder på:


Vem kommer och hälsar på mig i Paris? =)



söndagsplugg...

...har varit temat för idag. Har snart tagit mig igenom en halv syllabus, puh, det tar tid att läsa och förstå och samtidigt slå upp ord jag inte kan, men jag lär mig massor på det, så det får ta sin tid!

Idag har det varit en riktigt härlig och solig höstdag, och jag tog därför en promenad in till stan för att hämta ut min biljett till Paris (dit jag ska på snabvisit på tisdag). Det var faktiskt första gången jag promenerade in till stan och till min glädje tog det mig bara en kvar innan jag var vid palatset, och 25 till centralstationen. Hoppas på en fin vinter så blir det mer sådana promenader. Passade på att ta lite turistkort, blir inte av att jag fotograferar annars när jag är inne i stan. Här är det belgiska kungliga palatset:


Idag är kungen hemma, eller åtminstonne i landet. Det vet man när den belgiska flaggan är hissad på slottet.
Kan definitivt tänka mig att bo här =)

Skulle faktiskt kunna tänka mig att nöja mig med en av flyglarna =) :



Och så blev det ett kort på Manniken Pis, denna lilla lilla staty som i princip är det största turistmålet i Bryssel. Legenden säger att den lilla pojken som avbildats med statyn en gång släckt en stor eld som härjat i staden genom att kissa på den, och på så sätt rädda hela staden:



Gårdagkvällen blev förövrigt väldigt trevlig då jag mötte upp svenska och spanska vänner och tog en Cosmopolitan på chicka baren The Flat, en bar som är inredd som en vanlig men fin lägenhet där bord och stolar finns i lägenhetens alla rum, (sovrum, vardagsrum, badrum m.m) finaste rummet tyckte jag sovrummet var men där var det upptaget så vi fick nöja oss med vardarsrummet. Var mycket nöjd med kvällen då jag längtat efter att gå ut och ta ett glas och ha det lite mer civiliserat än det ofta blir på Erasmus-festerna som är kul någon gång ibland, men inte hela tiden.



Nu blir det några sidor till i kurslitteraturen och sedan sova,
godnatt alla, jag saknar er!


"Du har ett kallt hjärta"...

... sa en italienare till mig på festen igår!! Helt oprovocerat! Han förstod att jag var svensk och sa då att en italiensk person och en svensk aldrig skulle förstå varandra för att vi i Sverige har kalla hjärtan och italienarna har varma... ok sa jag lite snopet och gick därifrån.

Festen gick bra igår men det var hysteriskt mycket folk, hur många vet jag inte men jag skulle uppskatta det till mellan 60-80 pers! I köket står nu över 50 st tomma vin och spritflaskor som vi får traska iväg med sen när någon orkar ta tag i det. puh.

Nu blir det lite plugg och fix här hemma, och sen ikväll blir det förhoppningsvis en drinkkväll med tjejerna på något civiliserat ställe =)

oh, måste bara visa: jag och någon som heter charlotte har en egen metro-station i Bryssel:



à bientôt,



Housewarming party ikväll...

...och jag är lite orolig, det är 40 st som tackat ja på facebookinbjudan redan, och nog fler som tänkt att komma. Och vårat hus är verkligen inte så stort... varför va dom tvugna att bjuda halva campus? usch. men jag hoppas det blir kul..

hade föreläsning 8-10 idag, och nu sitter jag hemma och samlar kraft för att läsa mer.
Är glad över att vara i Bryssel nu; hemma snöar det tydligen, och hos mina vänner i södra Frankrike är värmen i huset så dålig att de fryser inomhus. Här är det lite mulet, men värmen funkar och tur är väl det =)

Har precis insett att alla höghusen jag ser från mitt fönster, det är ju EU byggnaderna. Vilket jag borde insett för länge sen även om jag fortfarande inte varit och kollat in byggnaderna ordentligt. Men med mitt dåliga lokalsinne har jag inte kopplat att mina fönster vätte åt det hållet. Men nu vet jag! Måste åka dit snart och kolla lite närmare!


kramar

Härliga tisdagar

Tisdag är min nya favoritdag, då är jag nämligen ledig från föreläsningar och behöver inte ge mig ut i regnet. Istället blir det en récup-dag, en ta igen dag. Försöker läsa ikapp kurslitteratur (ligger efter, eftersom jag första veckorna inte visste vilka kurser jag skulle ta och nu när det är bestämt är vi redan tre veckor in i kurslitteraturen, vilket inte jag är. Men jag närmar mig sakta men säkert) och fixa saker på mina oändliga To-do listor. Har kunnat bocka av några saker idag och det känns alltid bra.

Dagen har mest ägnats åt syllabusen i sociologikursen. Vi har inte lika mycket böcker att plöja igenom här som jag hade i Växjö, i vissa kurser är det bara Powerpoint-slides och anteckningar som gäller. Och i vissa andra kurser har vi nått som heter syllabus, ett gigantiskt kompendium läraren själv satt ihop, där i princip allt viktigt inom kursen står. Den som jag läst idag har än så länge varit ganska bra men verkligen fullproppad med fakta.



Annars inte mycket nytt här nere. Fick gå hem på lunchen ifrån skolan igår eftersom jag lyckades hälla ut en kopp kaffe över hela mig, helt dyngsur var jag. Snopet.

Och idag fasnade jag framför ett skyltfönster med en stor tv som visade konståkning. Jag fick nästan tårar i ögonen så fint det var. Inte kunde jag slita mig heller för att hinna med min buss utan jag stod kvar tills inslaget var klart. Ibland saknar man det allt.

Snart ska vi ha HouseMeeting och planera inför fredagens HouseWarmingparty som vi tydligen ska ha :P Ska bli spännande att se om alla får plats i köket samtidigt.

Jenny: När är premiären av boken? Insett att jag kommer ha väldigt svårt att säga om och när jag kan träffas den helgen än så länge, mycket diffusa planer här serru. Men hur ser det t.ex ut mitt på dagen på fredagen eller på förmiddagen på söndagen?

Mikael: Tack för rådet om ankan, ska akta mig för fågel i fortsättningen. Synd bara att jag inte vet hur man lagar anka, för det är ju så gott! Och krya på er hela familjen!

Jennifer: vi kommer nog lämna Uppsala redan på söndag morgon/förmiddag, blir det lite svårt att hinna ses då kanske? Annars får det bli i dec/jan i Halmstad nästa gång =)


Ha en trevlig kväll allihopa!


Saknar...

tokig katt och världens mysigaste husse:


Distans är värdelöst.


Födelsedag!

Denna dag firades med skolgång 8-18. (!) Sen skulle jag ta bussen in till stan och äta på restaurang med några tjejer. Men, med trafikkaos och idiotiska bussar kom jag 1½ försent! Och lite smått irriterad. Men det släppte när vi hittade en mysig restaurang och beställde in ankbröst med rödvinssås och någon sorts potatiskreation. Mycket gott!

Igår efter skolan bestämde jag mig för att använda lite av mina födelsedagspengar, så det blev en efterlängtad shoppingrunda på stan. Köpte ett par svarta höststövlar, en tröja och ett halsband. Det var otroligt länge sedan jag gick på stan med vetskapen om att jag har pengar, och jag får spendera dem. Och jag njöt =)
Här är tröjan och halsbandet:


Uppföljning på översvämningen: till min stora glädje går duscharna att använda! Men stackars Estelle kan inte flytta in i sitt rum på ett tag då de måste bryta upp hennes golv, laga en vattenledning för regnvattnet, och lägga nytt golv! Men det kunde varit värre.

Emma och jennifer: Jag flyger till skavsta, och därför blir det ant. en helg hos G's kompis som pluggar i Uppsala. Sorry emma att de blev den helgen :P
Mattsson: Jag fick ditt sms, tackar :D



Översvämning!!!

Ok ikväll var det dramatik på hög nivå! Jag står i köket och lagar mat, när spanska Estella kommer uppspringande från sitt rum på källarplan, och skriver att det kommer vatten från hennes vägg!! Jag springer ner och kollar och mycket riktigt har någonting gått sönder, och vatten forsar ut på golvet, som buktar upp av allt vatten så man knappt kan gå på det. Det hela blir inte fräshare av att jag får för mig att det är avloppet som gått sönder då det ser ut som bajs i vattnet. Men det hinner vi inte tänka på för tillfället utan börjar springa upp och ner för trapporna med estellas saker för att inget ska förstöras. Vi ringer hyresvärden som kommer hit med en rörmokare, och dom är nog fortfarande där nere och försöker få bort allt vatten! Estella får sova hos oss på övervåningen, men största problemet just nu är att duscharna är där nere, och jag är rädd att de kanske inte kan användas på ett tag. Golvet kommer behöva brytas upp och göras om. Vi vet fortfarande inte riktigt vad som gått fel men senaste teorin är att det är på grund av de senaste dagarnas konstanta regnande och inte avloppet, så det känns ju lite bättre iallfall :P Och jag är väldigt nöjd med att ha rummet högst upp just nu!

Annars har det varit en bra dag i skolan, jag har fått alla mina underskrifter och kursvalet är klart!! STOR sten som faller från mitt hjärta! Efter att ha kommit hit med tanken att läsa bara statsvetenskap har jag fått ändra mina planer när jag såg vad kursutbudet var, men nu känns det ändå som jag plockat ihop en intressant termin med kurser. Det blir:

5 poäng European security (min enda kurs på engelska)
5 poäng Politique Européenne comparée (Jämförande europeisk politik) jätteintressant kurs där det varje vecka är en ny gästföreläsare som berättar om sitt hemland och hur EU politiken påverkat den inhemska politiken där.
5 poäng Problèmes politique actuels dans les pays de l'Europe central (Aktuella politiska problem i centraleuropa)
Dessa tre kurser är alla på Masternivå, och jag är egentligen bara på Bachelornivå, men med lite extra plugg kommer det gå bra! (det fanns inte tillräkligt många stats.kurser jag kunde välja på bachelornivån)
sen läser jag också:
4 poäng Internationella relationer
5 poäng Sociologie générale (sociologi)
5 poäng Avancerad franska
och 3 poäng Histoire contemporaine (nutidshistoria)

Detta resulterar i 19 timmar föreläsningar i veckan! Vilket är en STOR skillnad från i Växjö där vi kanske har 6 timmar i veckan och resten självstudier. Gillar nog det systemet bättre. Vet inte riktigt när jag ska ha tid att läsa på allting med så mycket timmar i föreläsningssalen. Men jag ska nog hitta ett sätt.

Här är ett lite suddigt kort jag tog med mobilen på min största föreläsingssal. Man ser inte riktigt hela, men man ser att den är väldigt stor jämfört med Växjös salar.



Jennifer och Emma: jag kommer inte kunna åka till paris sista helgen i oktober, jag flyger nämligen till Sverige över helgen! Kanske t.om kommer till Uppsala!! Isåfall stannar jag till söndagen den 1 nov, hinner vi ses kanske? Och nej emma, inget bra nätverkande än, men det kommer :P

Nu ska det sovas. Om 50 minuter är jag 1 år äldre, hoppas jag vaknar upp ännu lite klokare. Om ett år blir det 25 års fest! Vem vill komma? =)


Regnet det bara öser ner...

...men det gör inget för jag har inte behövt gå ut idag! Då är regn som bäst! När man får sitta och titta på det istället för att traska runt i det.

Bra dag idag, har äntligen fått städat lite i min lilla lägenhet. Och fixat med kurserna, Martin i Växjö har gett mig klartecken till alla kurser, så efter ett ok från en lärare och ett från studievägledaren imorgon är det äntligen klart!!
Och möte i paris är inbokat, spännande.

Här kommer lite bilder från lägenheten/studentrumet:


Mitt kontor, där jag sitter just nu

Mitt sovloft, nyrenoverat och fint! Fast sängen är lite väl hård.


"Lägenheten" består av två rum: kontoret och ett rum till där trappan upp till loftet är, och även min garderob och mitt handfat, på loftet är däremot väggen mellan de två rummen bortagen, så det blir lite mer yta, här står jag på loftet och tittar ner på kontoret.


Om det inte är stjärnklar himmel ser jag stjärnor ändå, hyresgästen innan mig som målat på fönstret.


Min fantastiska utsikt!!






Qualitytime i Sverige med nära och kära

Nu har jag kommit tillbaka till Bryssel från en mysig hemresa till Halmstad och Götet. Det blev några timmar med familjen men framförallt lite qualitytime med Gustav som prioriterades. Det var underbart att komma hem och känna hur civiliserat och rent och fint allting var, man är bra bortskämd med boendet hemma jämfört med här! Några timmar spenderade jag med min fina fina louise som visade mig runt på sin fakultet och så promenerade vi runt på stan en sväng och jag fick min födelsedagspresent i förskott, en svart tröja med puffärm som jag själv valde ut. Sen blev det sushi med mor och far. Gustav och jag var mest hemma i vår underbara lägenhet och lagade mat och umgicks, vardagliga saker, de som jag saknar mest. Helgen gick som jag misstänkte väldigt väldigt fort och det kändes bra bittert när jag skulle åka. Och tårarna rann, som vanligt. Jag har alltid varit lite känslig, men den här resan (inte helgens resa utan hela utbytesstudierna) har gjort mig till en riktig mes, jag gråter och saknar och är allmänt töntig. Men jag skyller på att jag är kär! (då får man vara sådan =))

Nya vardagsrumslampan som min husliga karl har införskaffat:



Nu har jag kastat mig in i vardagen här nere igen, med förhoppning om att det faktiskt är det de kommer bli denna veckan, vardag. Det har varit så himla mycket krångel och fix sen skolan började, men denna veckan hoppas jag att jag ska komma igång ordentligt med kurserna och börja lära mig nya saker!

Praktikansökningarna går framåt tror jag, innan jag åkte till Sverige var jag och lämnade in en ansökan till en praktikplats här i Bryssel personligen, jag tror att det var uppskattat. Har även varit kontakt med Paris och en resa dit väntar ant. om några veckor för ett möte!

Nu ska jag ta tag i lite kvällsstudier!

 


RSS 2.0